Etalagebenen of Claudicatio Intermittens

Wist je dat ruim een half miljoen Nederlanders lijden aan etalagebenen? De aandoening etalagebenen heet ook wel Claudicatio Intermittens. Dit betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veel gebruikte term voor deze aandoening “Etalagebenen”. Deze naam komt voort uit het gedrag van de patiënten die last hebben van deze aandoening. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen veel mensen alsof ze naar etalages kijken. Vandaar de naam etalagebenen!

Claudicatio Intermittens ontstaat door slagaderverkalking. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van ouderdomsproces. Door de verkalking worden de bloedvaten door de jaren heen dik en stug en de binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is voldoende bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die mensen dwingt tot stilstaan: Claudicatio Intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht?

Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij Claudicatio Intermittens. De eerste klachten kunnen zich voordoen tijdens inspanning bij bijvoorbeeld lopen, rennen of traplopen. Als de aandoening al langer bestaat kunt u last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Een andere bekende klacht is dat wondjes aan voet of been minder goed genezen en soms gaan zweren.

Bel voor een afspraak

0486-413364

Mail voor een afspraak

info@fysioherpen.nl

Plan afspraak in onze agenda

Afspraak planner