Wanneer heb je Kaaktherapie nodig?

Veel mensen hebben klachten van het kaakgewricht. Dit kunnen  klachten zijn in de zin van pijn maar ook de functie van het kaakgewricht kan belemmerd worden. De officiële naam is CMD klachten wat betekent craniomandibulaire dysfunctie. Dit kan leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals moeite met kauwen, praten of gapen. Pijn vanuit de kaak kan vergaande gevolgen hebben en kunnen zeer storend zijn voor de cliënt. Er ontstaat moeite met eten- soms schamen mensen zich voor het gekraak en mijden hierdoor te gaan eten met anderen- ook kan de pijn uitstralen tot in het hoofd, over de slapen en in het oor. Tevens worden andere spieren hierdoor ook getriggerd en breidt de klacht zich uit naar de arm en in het gezicht.

Kaak gerelateerde klachten

Voor het openen van de mond, het kauwen, slikken en praten heeft u twee kaakgewrichten en meerdere spieren, die nauw met elkaar moeten samenwerken. In de kaakgewrichten zijn twee stootkussens (discus) aanwezig die ook bij het openen en sluiten van de mond goed in positie moeten zijn.

Wanneer door bepaalde oorzaken er stoornissen in het kauwstelsel optreden kunnen klachten ontstaan. Ongeveer 20 % van de bevolking heeft wel eens symptomen van kaakdysfunctie. Het merendeel van deze groep behoeft echter geen behandeling. Slechts 15 % van deze groep heeft zodanig klachten dat ze behandeling nodig heeft.

Symptomen

  • pijnlijk, vermoeid gevoel in de kauwspieren
  • hoofd- en nekpijn
  • klikken en knappen bij kaakbewegingen (tandenknarsen)
  • beperkingen in de mondopening of sluiting
  • pijn in het gebied van het kaakgewricht
  • slijten van tanden en zelfs een pijnlijk gebit
  • slingerende open-sluitbeweging

Bel voor een afspraak

0486-413364

Mail voor een afspraak

info@fysioherpen.nl

Plan afspraak in onze agenda

Afspraak planner